KOMPOST to bardzo cenna próchnica zawierająca potrzebne roślinom składniki. W zależności od tego co kompostujemy może mieć różny skład i przeznaczenie, np.: -kwaśny – dla iglaków i rododendronów – powstaje z liści, igieł i kory sosny, fusów z kawy i herbaty. Jego odczyn zmieni się gdy dodamy składniki zawierające dużo wapnia, takich jak skorupki z jajek czy popiół drzewny.
Większość roślin lubi kompost mieszany, czyli taki który powstaje z: – odpadów z ogrodu takich jak: – resztki warzyw i owoców, – chwasty i przekwitnięte kwiaty, – skoszona trawa (koniecznie podsuszona bo wtedy nie gnije, rozłożona warstwą nie grubszą od 5 cm), – odpadów kuchennych (obierki z warzyw i owoców oraz z ziemniaków,skorupki jajek,fusy z kawy i herbaty ), – liści drzew i krzewów (z liści najlepiej usypać osobną pryzmę, którą na wiosnę dobrze jest przerzucić, można też do liści dodać trochę obornika lub dojrzałego kompostu, – popiołu drzewnego z ogniska lub kominka (dosypywać do kompostownika co jakiś czas), – rozdrobnionych gałęzi drzew i krzewów (rozdrabniać można w specjalnych rozdrabniaczach lub po prosty porąbać siekierką na kawałki o długości do 10 cm, a cienkie pociąć sekatorem).
Cennym dodatkiem do kompostu jest obornik, kurzak i nawóz króliczy.
Jeżeli kompost pragniemy wykorzystać w warzywniku to dobrze jest zadbać aby na jego wytworzenie przeznaczyć odpady nie skażone. Odpady z roślin rosnących przy ulicy mogą być przeznaczone na kompost pod rośliny ozdobne.
foto: wikipedia
Na fotografiach mamy kompost w pełnej krasie. Prawidłowo zrobiony kompost pachnie świeżą ziemią i grzybami, czasem, latem pachnie tak żyzna ziemia w lesie.
Elżbieta i Józef Kantow