DOMOWA PIEKARNIA – BUŁKI DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Wczesnym sobotnim popołudniem spotkałyśmy się w Domu Kultury aby pobawić się w pieczenie domowych bułek. Dzięki projektowi Cool-Przywory miałyśmy do dyspozycji mąki : pszenną typ 650, ryżową, kukurydzianą, gryczaną, pszenną i żytnią razową oraz wybór dodatków min zioła, siemię lniane , sezam, dynię, rodzynki. Pozwoliło to przygotować bardzo różne bułki. Zaczęłyśmy od odrobiny teoretycznego wstępu.

Następnie wzięłyśmy się za zagniatanie ciasta na nasze wypieki. Ze względu na czas rośnięcia wszystkie wykonane bułki były na drożdżach.  Pieczywo zrobione na zakwasie wymaga znacznie dłuższego czasu na przygotowanie i wyrastanie. Mimo to przygotowałam zakwas żytni i pszenny. Panie które chciały mogły  wziąć porcję jako starter.39

Na końcu wpisu znajdują się materiały z warsztatów do pobrania gdzie w skrócie jest opisane jak postępować z zakwasem, jak go zrobić i jak upiec proste pieczywo z jego wykorzystaniem.  Po wyrobieniu ciast i odłożeniu ich do rośnięcia

zabrałyśmy się do robienia pierwszych bułek z ciasta, które wcześniej przygotowałam i było już wyrośnięte.

W miarę powstawania i wyrastania bułeczek były pieczone….

i……..   zjadane :-).  Po czym powstawały kolejne, w przeróżnych kształtach i smakach.

Spotkanie było pyszne, aromatyczne i bardzo sympatyczne.

do pobrania 1

do pobrania 2

W ramach projektu Cool- Przywory spotkamy się jeszcze min na warsztatach, na których zrobimy nawilżające mydełka i kule do kąpieli. Zapraszam 30 sierpnia, szczegóły po 20 sierpnia na plakatach i naszej stronie.

Ola Poloczek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s